Ziekenhuizen kunnen vuurwerk missen als kiespijn

31 december 2019 en 1 januari 2020 gingen 385 slachtoffers van vuurwerk naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Zorg ervoor dat de spoedeisende hulp dit jaar niet hoeft te kiezen tussen een vuurwerkslachtoffer of een COVID-19 patiënt.

Vuurwerk veroorzaakt bij veel dieren angst en stress. Elk jaar lopen honderden mensen letsel op, meestal door legaal vuurwerk. De helft van de slachtoffers is toevallige voorbijganger.

Jaarlijks moeten miljoenen kilo's afval worden opgeruimd. Alle schade, overlast en vervuiling kost de samenleving ook veel geld.‬‪

Partij voor de Dieren is voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Tradities zijn waardevol. Het gaat te ver als mensen of dieren eronder lijden.

De roep van de Partij voor de Dieren om een vuurwerkverbod vindt steeds meer weerklank. Ook artsen, burgemeesters, brandweer en politie pleiten voor een verbod.

Middels het meldpunt willen we laten zien hoeveel mensen zich storen aan de harde knallen, onveilige situaties en te vroeg afgestoken vuurwerk. ‬

In verband met COVID-19 wil de Partij voor de Dieren deze jaarwisseling een tijdelijk verbod op vuurwerk om de spoedeisende hulp in ziekenhuizen te ontlasten.

"Daar lig ik dan. Nee ik slaap niet, maar ben overleden. Ik ben slachtoffer van vuurwerk. Ik dacht dat ik een balletje ging vangen vanmorgen. Het was vuurwerk dat ontplofte in mijn bekje..."